Ölmekte olan İnsan beyinlerdeki belirli bir tür yüksek frekanslı dalgadaki artış, son dakika bilinçli deneyimlerle ilişkilendirilebiliceğini düşündürmesine rğamn ancak bilim insanları bu konuda henüz kesin birşey söyleyemiyorlar.
Yaşamlarının son dakikalarında, bazı insanların beyinleri, bilim adamlarının tam olarak emin olamamasına rağmen, bilinci yansıtabilecek, şaşırtıcı derecede düzenli görünen bir elektriksel aktivite dalgalanması üretir. PNAS dergisinde 1 Mayıs Pazartesi günü yayınlanan yeni araştırmaya göre (yeni sekmede açılır), bu dalgalanma bazen kişinin nefesi durduktan sonra, ancak beyin fonksiyonları durmadan önce meydana gelebilir. Aktivite paterni, insanlar uyanıkken veya rüya halindeyken görülenlere biraz benzer, bu da bu elektrik dalgalanmalarının ölümle yakın temasta bulunan insanlar tarafından bildirilen uhrevi deneyimleri yansıttığı yönünde spekülasyonlara yol açıyor: Vücuda bakma hissi dışarıdan; bir tünel ve beyaz ışık; veya önemli anıları yeniden yaşama duygusu. Bununla birlikte, yeni çalışmadaki tüm hastalar nihayetinde öldüğü için, bu tür deneyimler yaşayıp yaşamadıklarını bilmek imkansız. Michigan Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışmayı yöneten bir sinirbilimci olan Jimo Borjigin (yeni sekmede açılır) "Ölme sürecinden bahsediyorsanız, bildiğimiz çok az şey var" dedi. Borjigin, WordsSideKick.com'a verdiği demeçte, hastaların ölürken beyinlerinin sürekli izlenmesinin nadir olduğunu söyledi. "Bu belki de beynin nasıl öldüğünü saniye saniye gerçekten gösteren ilk çalışma." İlgili: Beyin ölümü geri döndürülebilir mi? Bu video dosyası oynatılamıyor.(Hata Kodu: 102630) Ölüme yakın deneyimler Ölümün eşiğinden dönen bazı kişiler, canlandırma sırasında veya bilinçsiz gibi göründüklerinde açıklanamayan şeyler gördüklerini veya duyduklarını bildirirler. Bu ölüme yakın deneyimlerin nedeni bilinmiyor ve ölüme özgü olup olmadığı bile net değil. Kopenhag Üniversitesi'nde yeni araştırmaya dahil olmayan bir nörolog olan Daniel Kondziella, uluslararası araştırmaların, insanların "ölüme yakın deneyimler" olarak adlandırdıkları deneyimlerin yalnızca yarısının aslında yaşamı tehdit eden durumlarda meydana geldiğini gösterdiğini söyledi.
Kondiziella WordsSideKick.com'a verdiği demeçte, diğer yarısı meditasyon sırasında veya kişinin sağlığını tehlikeye atmayan veya beyin metabolizmasını etkilemeyen korkutucu durumlarda ortaya çıkıyor. Kondiziella, "Mesele şu ki, deneyimin kendisine bakarak, birinin kalp durması mı, senkop [kısa bir bilinç kaybı] mı yoksa ramak kala trafik kazası mı geçirdiğini söyleyemezsiniz." Dedi. Ölüme yakın bir deneyimi bildirmek için hayatta kalan insanlar, doğal olarak ölen insanlardan farklı olduklarından -bir kere, beyinleri kalıcı olarak işlevini kaybetmez- gerçekten ölenlerin de bu öznel deneyimlere sahip olup olmadığını belirlemek zordur. 2013 yılında Borjigin ve meslektaşları, kalp durması yoluyla ötenazi yaptıkları farelerin beyinlerindeki (yeni sekmede açılır) elektriksel aktiviteyi ölçtüler. Kalp durduktan yaklaşık 30 saniye sonra beynin, beyindeki en yüksek frekanslı elektriksel salınımlar olan gama dalgalarında bir dalgalanma gösterdiğini buldular. Gama dalgaları, bilinçli deneyimle ilişkilidir, ancak mutlaka birinin bilinçli olduğunu kanıtlamaz; birisinin farkında ve tetikte olabileceğini gösteren birçok göstergeden yalnızca biri. 2022'de, adam beklenmedik bir şekilde öldüğünde, ayrı bir doktor grubu, 87 yaşındaki bir adamın beynini, beyin yüzeyindeki elektriksel aktiviteyi saptayan bir elektroensefalogram (EEG) ile izliyordu. Borjigin'in farelerine benzer şekilde, adamın beyni, kalbi durmadan önceki ve sonraki 30 saniye içinde gama aktivitesinde bir artış gösterdi. Ölmekte olan beyni 'okumak' Yeni makalelerinde Borjigin ve ekibi, ölüm sırasında beynin neye benzediğini yakalamak için EEG'yi kullanmak için kasıtlı bir çaba sarf ettiler.
Araştırmacılar, tedavinin sonuçsuz kalması üzerine solunum desteği kaldırılan yoğun bakımda ölmekte olan hastaları izleme izni aldı. Çalışmaya tümü kardiyak arrest sonrası komada olan toplam dört hasta dahil edildi. Ventilatörleri çıkarıldıktan sonraki 30 saniye ile iki dakika arasında, dört hastanın ikisinde beyin gama dalgalarında dalgalanmalar görüldü. İlginç bir şekilde, bu gama aktivitesi, beynin bir bölümündeki gama dalgalarının diğer bölgelerdeki tahmin edilebilir aktivite modelleriyle ilişkili olması bakımından organize görünüyordu. Beynin arkasına, kulağın arkasına doğru, temporal ve parietal lobların birleştiği bir beyin bölgesi olan temporoparietal bileşke özellikle gama dalgalarıyla aktifti. Borjigin, bu bölgenin insanların beden dışı deneyimler veya rüyalar gördüğünde aktive olduğu biliniyor. Tartu Üniversitesi'nde 2022 çalışmasının ortak yazarı olan ancak dahil olmayan bir sinirbilimci ve veri bilimcisi olan Raul Vicente (yeni sekmede açılır), yeni bulguların beklenmedik bir şekilde ölen 87 yaşındaki hastada görülenleri yansıttığını söyledi. Borjigin'in çalışmasında. WordsSideKick.com'a "Bir onay görmek çok güzel" dedi.
Ajmal Zemmar (yeni sekmede açılır), "Ne kadar tutarlı bulgulara sahip olursak, bunun ölüm anında meydana gelen bir mekanizma olduğuna dair daha fazla kanıt olur ve bunu tek bir yere tam olarak saptayabilirsek, daha da iyi olur" dedi. 2022 çalışmasının ortak yazarı olan Louisville Sağlık Üniversitesi'nde bir beyin cerrahı. Zemmar ve Vicente, bu sinyallerin ölüm anında yaşanan bilinçli deneyimin belirtileri olabileceği konusunda iyimser. Ancak sahadaki tartışmayı yansıtan Kondziella daha şüpheci. "Beyin ölümünün aksine kalp ölümüyle öldüğünüzde bunun zaman aldığını biliyoruz" dedi.
Kalbin durması ile beyin hücrelerinin ölmesi arasında dakikalar geçiyor dedi. "O dakikalarda büyük bir sürpriz olmamalı, beyinde anormal elektrofizyolojik aktivite göreceksiniz." Kondziella, bazı insanların bu anlarda ölüme yakın deneyimler yaşayabileceğini, ancak asla kesin olarak bilemeyeceğimizi söyledi. Ve yine, bu deneyimler ölüme özgü olmayabilir - hem yaşamı tehdit eden deneyimleri hem de yaşamı tehdit etmeyen deneyimleri kapsayan ölüme yakın deneyimler için daha olası bir açıklama, dedi, "REM uykusunun uyanıklığa girmesi" olabilir. beynin uyanıklık ve rüya durumlarını harmanladığı durum. (REM uykusu, gama dalgaları ve diğer düşük frekanslı dalgalar dahil olmak üzere uyanmaya çok benzeyen rüya görme ve beyin aktivitesi kalıplarıyla işaretlenir.)
Borjigin'in ekibi, ölmekte olan beynin tahmin edilebilir gama dalgası modelleri oluşturabileceğine dair kanıtlara katkıda bulunmayı umarak, hâlâ yaşam sonu verilerini topluyor. Vicente, diğer araştırma gruplarının beyin aktivitelerine dayalı olarak insanların rüyalarında gördükleri nesneleri tanımlamak için yapay zekayı kullanmaya çalıştıklarını söyledi - bilinçsiz ve ölmekte olan hastalarda benzer zihin okuma mümkün olabilir, dedi. Vicente, "Bu, farklı koma durumlarındaki insanların ne düşündüğünü deşifre edebilmek için yeterli veri toplarsak, bir noktada bir fırsat açar." Dedi.
No comments:
Post a Comment